Årsaker til rotfylling

Når man har et stort hull i tannen sin kan det oppstå en infeksjon i tannens nerve, ettersom at bakteriene som har forårsaket hullet til slutt trenger inn i tannens nerve-rom. Når dette skjer holder det ikke med kun en plastfylling. Hvis det først blir en infeksjon i tannens nerve er en rotfylling den eneste løsningen hvis tannen skal bevares.

Ved et uhell, fall eller lignende kan tannen få et slag som kan gjøre at blodforsyningen til tannens nerve rives i stykker. Dette fører til at nerven langsomt dør. Dette kan skje helt uten smerter.

Etter en stund kan tannen få en mer grå- eller blålig farge. Når en tann er død, er behandlingen for dette en rotfylling. En rotfylling fjerner imidlertid ikke nødvendigvis misfargingen, slik at tannbleking av den bestemte tannen kan bli nødvendig. Hvis tannen knekker på en uheldig måte som for eksempel ved et slag mot tannen, vil nerven blottlegges og bli infisert av bakterier. Tannen må da rotfylles.

Resepsjonen til Grünerløkka Tannhelsesenter - En veletablert allmenn og spesialistklinikk
Ansatte i Grünerløkka Tannhelsesenter

Hva er rotfylling?

En rotfyllingsbehandling er en behandling hvor alt infisert nervevev renses ut fra tannens rotkanaler. Når rotkanalene er ferdig renset, fylles rotkanalene med et spesielt rotfyllingsmateriale som forhindrer bakterier å infisere kanalene på nytt. Det tas et røntgenbilde som kontroll etter ett år.

Etter behandlingen

Når en tann har blitt rotfylt blir den mer skjør enn en frisk tann. Dette skyldes flere årsaker. En rotfylt tann blir mer porøs enn en levende tann ettersom man etter en rotfyllingsbehandling har fjernet tannens blodforsyning slik at tannen “tørkes mer ut”. Ved en rotfyllingsbehandling vil en stor del av tannen være fjernet, både av tannkronen og i rotkanalene. Det vil altså si at det er mindre tannsubstans igjen etter en rotfyllingsbehandling for å kunne motstå belastning ved tygging.

Dette er årsaken til at en rotbehandlet tann ofte knekker. Derfor anbefales det ofte at rotbehandlede tenner får en krone slik at den får tilstrekkelig styrken til at kunne motstå de belastningene. Er det for lite gjenstående tannsubstans etter en rotbehandling for å legge en plastfylling som kronen skal settes på, må det borres til en stift ned i én av rotkanalene. Denne stiften har som formål å gi nok feste til en konuskonstruksjon, enten i plast eller metall, som kronen skal settes på.

Pasient blir behandlet ved Grünerløkka Tannhelsesenter