Tannslitasje i form av syreskader

Syre fra drikkevarer og mat kan skade dine tenner. Når tannemaljen utsettes for syre, skjer det nemlig en oppløsning av kalk fra tannens overflate. Jo sterkere syren er, og jo lengre tid den er på tennene dine, desto større oppløsning skjer. Hvis du i tillegg skjærer tenner, vil skadene oppstå enda raskere.

Dessverre opplever landets tannleger et stigende problem med syreskader blant både barn og voksne.

Hvordan oppstår syreskader?

Syreskader kan komme som følge av høyt inntak av syreholdig mat og drikke. Det kan for eksempel være brus, juice, sportsdrikker, vann med tilsatt smak, vin og sitrusfrukter. Hvis du ofte får sure oppstøt eller kaster opp, kan du være ekstra utsatt for syreskader. Enda verre blir det hvis du sliter med munntørrhet, for eksempel på grunn av medisiner eller i forbindelse med en sykdom. Spytt hjelper nemlig til med å “skylle” syren vekk.

Grünerløkka Tannhelsesenter
Grünerløkka Tannhelsesenter

Hvordan ser syreskader ut?

Syreskader kan være vanskelig å se. Oftest skal de være veldig alvorlige før andre enn tannlegen kan se dem. Tannoverflaten kan bli helt mat, men den kan også være blank. Man kan ofte se syreskader som uthulede områder på tyggeflatene eller på for- og baksiden av tennene. De uthulede områdene vil se mer gule ut i forhold til resten av tannen.

Hvis emaljen har blitt veldig tynn, for eksempel på fortennenes skjærekant, vil tennene her fremstå som noe grålige og gjennomsiktige. Den slitte emaljen kan knekke av i små stykker, og tennene blir kortere enn det de opprinnelig var.

Hvordan kan jeg unngå syreskader?

  • Begrens inntaket av brus, saft og juice (også de sukkerfrie produktene).
  • Drikk vann og melk isteden for – spesielt hvis dun munn føles tørr.
  • Ha sure drikker munnen så kort tid som mulig. Unngå mange små slurker over lang tid, og skyll ikke væsken rundt i munnen.
  • Skyll munnen med vann eller melk når tennene har vært utsatt for noe surt.
  • Ikke børst tennene rett etter at du har spist eller drukket noe surt, eller hvis du har kastet opp – det vil slite enda mer på tannemaljen! Skyll munnen med vann i stedet og børst tennene senere.

Tennene kan ikke repareres av seg selv!

Tannemaljen, som har blitt slitt bort, kommer dessverre ikke tilbake. Hvis tennene først har fått alvorlig skade, kan det derfor bli nødvendig med omfattende behandling, hvor tannlegen for eksempel lager nye, kunstige fasetter eller tannkroner.

Hvis syreskadene derimot blir oppdaget tidlig, kan det være tilstrekkelig at du fremover unngår det som har vært årsaken til skadene. Det kan være at tannlegen tar avtrykk av tennene dine for å kunne følge med på om tannemaljen fortsetter å brytes ned. Ved mindre skader har tannlegen mulighet for at hjelpe deg med for eksempel fluorbehandling eller plastfyllinger.