Kroner

Når det ikke lenger er mulig å reparere en defekt tann med en fylling, er det nødvendig med en krone. Kronen vil gjøre tannen mer holdbar og sikre at den ikke knekker. Kronen vil da redusere risikoen for å miste tannen. En krone kan også være den eneste måten å få et pent og holdbart resultat på f.eks. hvis tannen er misfarget eller misdannet.

Kroner kan fremstilles i gull, porselen eller en kombinasjon av metall og porselen.

Hvis tannen rotfylt, og det er lite igjen av tannen, er det ikke mulig at få en krone til å sitte fast. Da kan det være nødvendig å først lage en oppbygning som sitter fast i roten med en stift. Kronen kan så settes fast på oppbygningen.

Før man kan lage en krone må tannen slipes til. Deretter blir det tatt et avtrykk av tannen. Når avtrykket er tatt, blir det laget en midlertidig krone som skal beskytte tannen til kronen er ferdig. Avtrykket sendes så til en tanntekniker som fremstiller kronen. Før kronen settes på plass i munnen, skal den tilpasses slik at den passer til resten av bittet. Det kan bety at man må slipe på kronen. Når kronen passer, settes den fast på tannen ved hjelp av en tynn sement, som fungerer som lim.

Grünerløkka Tannhelsesenter resepsjon

Broer

Tapte tenner kan ofte erstattes med en bro. Det er imidlertid grenser for hvor mange tenner en bro kan erstatte. En lang bro krever flere naturlige tenner til å bære den. Broer fremstilles i rent porselen eller metall og porselen, og prosedyren er stort sett på samme måte som kroner.

Implantater

Et annet behandlingsalternativ for å erstatte tapte tenner, er ved hjelp av implantater.

Et implantat er en kunstig rot som settes inn i kjevebenet. Implantatet er fremstilt i titan og har form som en skrue. Implantatet settes inn med et kirurgisk inngrep, og etter en tilhelingsperiode på 3-6 måneder settes den endelige kronen eller broen på.

Både vurdering og behandling med implantat utføres av spesialister i oral kirurgi. Vi kan henvise deg til disse spesialistene.

Protse

En protese vil kunne erstatte én, flere eller alle tennene.
Proteser kan deles opp i to kategorier:

Delprotese
En delprotese erstatter noen, men ikke alle tennene i over- eller underkjeven. De «falske tennene» sitter på en metallramme som holder seg fast i munnen ved en kombinasjon av bøyler og festegrep på noen av de resterende tennene. Det meste av metallrammen er dekket av et plastmateriale som brukes for å fremstille de «falske tennene» samt bløtvevet rundt. Hvis man mister flere tenner kan en delprotese utvides med ekstra tenner ved behov.

Helproteser
En helprotese erstatter alle tennene i over- eller underkjeven.