Hvordan behandler man karies / hull?

Utvikler kariesangrepet seg slik at det går inn i tannbenet/dentinet, vil tannlegen oftest være nødt til at borre og fjerne det syke tannvevet og legge en fylling. Avhengig av kariesangrepets type og pasientens risiko for å få karies, kan tannlegen også velge å ikke borre.
Der finnes forskjellige tannfyllingsmaterialer:

Plastfylling

Plastfylling er tannfarget og er det mest alminnelige fyllingsmateriale som tannleger anvender i dag. Deres materialmessige egenskaper er så gode at plast også kan anvendes ved omfattende kariesangrep på både fortenner og tennene lenger bak. Fyllingen limes og formes til tannen og herdes med lys fra en spesiell lampe. Man kan bruke tannen som vanlig straks etter at fyllingen er lagt.

Grünerløkka Tannhelsesenter - Resepsjon

Glassionomercement

Glassionomercement er tannfarget, men er ikke så slitesterkt som plast og anvendes først og fremst i melketenner. På voksne anvendes det ofte til fyllinger langs tannkjøttsranden og på rotoverflater. Man kan også her bruke tannen umiddelbart etter at fyllingen er lagt.

Porselensinnlegg eller onlay

Porselensinnlegg eller onlay kan fremstilles i tannfarger slik at de nesten ikke kan sees. Tannlegen tar et avtrykk, hvor man deretter, fra modellen av tannen, får laget innlegget eller onlayet som limes til tannen. Forskjellen på et onlay og et innlegg er at et onlay dekker en større del av tannen enn et innlegg. Porselen har god holdbarhet, men ettersom fremstillingsprosessen er kostbar, er det også en dyr behandling.