Visdomstenner

Visdomstenner, de siste tennene som bryter frem i munnen, kan ofte være årsak til ubehag og smerte. Det er med andre ord ofte problemer med visdomstenner – både frembrutte visdomstenner og de som sitter fast i kjeven og ikke kommer ordentlig frem. Ikke alle opplever problemer med sine visdomstenner, men for mange kan det bli nødvendig å fjerne dem. Dette kan skyldes mangel på plass i munnen, som fører til at visdomstennene vokser skjevt eller ikke klarer å bryte helt gjennom tannkjøttet, kjent som impakterte visdomstenner. Visdomstenner som kun er delvis frembrutte og mer eller mindre dekket av tannkjøtt, kan gjøre det vanskelig å holde området rent. Kan man ikke holde det rent, øker risikoen både for hull i visdomstannen eller nabotannen. Det er også risiko for tannkjøttbetennelse rundt visdomstannen, noe som kan være svært smertefullt.

Symptomer på problemer med visdomstenner

Det er viktig å kjenne igjen symptomer som kan indikere at du bør vurdere fjerning av visdomstann. Noen vanlige tegn inkluderer:

 • Smerter og hevelse rundt visdomstannen, på grunn av betennelse i tannkjøttet rundt visdomstannen
 • Smerter som stråler ned i halsen eller på yttersiden av halsen. 
 • Vanskeligheter med å åpne munnen
 • Symptomer på infeksjon, som dårlig ånde, smak i munnen, eller puss
Grünerløkka Tannhelsesenter

Hvorfor fjerne visdomstann?

Det er flere grunner til å fjerne visdomstann. Disse inkluderer forebygging og behandling av:

 • Betennelse og infeksjon
 • Hull i visdomstannen eller hull i nabotannen
 • Skade på nærliggende tenner
 • Tannkjøttsykdom eller betennelse rundt visdomstannen
 • Cystedannelse rundt en ikke-frembrutt visdomstann
 

Prosessen med å fjerne visdomstann

Fjerning av visdomstann kan variere fra en enkel trekking til en mer komplisert operasjon, avhengig av tannens posisjon og utvikling. Prosedyren utføres vanligvis under lokalbedøvelse, men generell anestesi kan også benyttes for å sikre at du er så komfortabel som mulig.

De visdomstenner som ligger vanskelig til, fjernes hos oss hos en oral kirurg. Visdomstenner som ligger lettere til, fjernes normalt av en allmenntannlege.

Tannundersøkelse
Grünerløkka Tannhelsesenter

Individuell vurdering når man skal fjerne visdomstann

I alle tilfeller vil det være nødvendig med en individuell vurdering. Selv hos den samme pasienten kan to visdomstenner kreve forskjellig behandling.

Fjerning av ikke- eller delvis frembrutte visdomstenner gjøres ofte med et lite kirurgisk inngrep. Du vil da få lokalbedøvelse slik at visdomstannen blir fjernet helt smertefritt. Hvis tannen er helt frembrutt, kan man av og til fjerne tannen kun ved tanntrekking.

Hvis det er behov for et kirurgisk inngrep, har vi her på klinikken en oralkirurg, Ulf Jonsson, som utfører all kirurgisk behandling.

Etter fjerning av visdomstann og helbredelse

Etter trekking av visdomstann er det viktig å følge tannlegens anbefalinger for å sikre en smidig helingsprosess. Dette inkluderer:

 • Å unngå å spise hard mat som kan irritere området
 • Holde det opererte området rent ved å skylle med en antibakteriell munnskyllevæske, som Corsodyl.
Å fjerne visdomstann kan være en nødvendighet for mange, og med riktig omsorg og oppfølging, kan prosessen være så smertefri som mulig. Hos oss på Grünerløkka Tannhelsesenter er vi dedikert til å gi deg en trygg og komfortabel opplevelse. Kontakt oss i dag for å lære mer om hvordan vi kan hjelpe deg med å oppnå et smertefritt smil.
 

Ofte stilte spørsmål

Visdomstenner begynner vanligvis å bryte frem i slutten av tenårene til tidlig i 20-årene.

Med moderne bedøvelsesmetoder er selve prosedyren ikke smertefull, men du kan oppleve noe ubehag etterpå.

Helbredelsesprosessen varierer, men de fleste føler seg bedre innen en uke til ti dager.

Ikke alle trenger å fjerne visdomstenner. Det avhenger av individuelle forhold som plass, vekstretning, og om de forårsaker smerte eller andre problemer.

Kostnaden kan variere avhengig av kompleksiteten i prosedyren. Det er best å konsultere med din tannlege for en nøyaktig pris.