Hvordan er et sunt tannkjøtt?

Et sunt tannkjøtt ligger helt stramt rundt tannen. Det er lyserødt, og blør ikke etter tannbørstning – heller ikke etter grundig bruk av tannstikkere eller tanntråd.

Hvordan bevares et sunt tannkjøtt?

For at unngå tannkjøttsbetennelse og periodontitt er det viktig at tennene holdes rene. Hos små barn kan de fleste skadelige beleggene på tennene fjernes med tannbørsten, men med alderen er flere og flere nødt til at supplere med tanntråd, interdentalbørste, tannstikkere og solobørste for å holde det rent mellom tennene.

Hos oss kan du få veiledning i hvilke hjelpemidler som er best egnet til ditt tannsett, og hvordan du skal bruke dem. Utover din egen innsats hjemme bør tenner og tannkjøtt jevnlig undersøkes hos tannlegen. Da får du en tannrens hvis behov.

Resepsjon
Ansatte i Grünerløkka Tannhelsesenter

Hva er tannkjøttsbetennelse?

Tannkjøttsbetennelse, også kalt gingivitt, er en betennelse i tannkjøttet rundt tennene og kan oppstå i alle aldre. Når tannkjøttet er betent blir det hovent og rødt. Det kan også bli ømt, og kan ha større tendens til å blø, for eksempel i forbindelse med tannbørsting og bruk av tanntråd.

Ved tannkjøttsbetennelse har rothinnefibrene og benet rundt tannen (festeapparatet til tannen) ikke fått varig skade. Så hvis betennelsen behandles kan tannkjøttet bli sunt igjen.

Hvordan oppstår tannkjøttsbetennelse?

Når tenner ikke blir børstet rene, samler det seg bakterier på tennene langs tannkjøttskanten. Dette belegget kalles plakk. Hvis plakket ikke fjernes kan den forkalkes og bli til tannsten. Tannsten har en ujevn overflate og blir derfor en grobunn for mer plakk.

Plakk og tannsten langs tannkjøttskanten kan virke irriterende på tannkjøttet og føre til tannkjøttsbetennelse.

Hvordan behandles tannkjøttsbetennelse?

Hvis plakk og tannsten på tennene fjernes, og tennene fortsettes med å holdes rene, forsvinner tannkjøttsbetennelsen i løpet av noen få dager, og tannkjøttet blir sunt igjen. Man kan imidlertid ikke fjerne tannstenen selv. Tennene bør derfor renses hos en tannlege.

Noen mennesker danner tannsten hurtigere enn andre, og bør derfor få renset tennene sine oftere hos tannlegen.

Hva er periodontitt?

Periodontitt er tannkjøttsbetennelse som har spredt seg til dypereliggende vev, altså ned omkring tannens festeapparat. Dette kan føre til varig tap av tannens rothinnefibre og deretter nedbrytning av benet rundt tannen. Tannkjøttslommen rundt tannen blir dermed dypere, og tannen sitter ikke lenger like godt fast.

Med andre ord kan tannkjøttsbetennelse, som ikke behandles, utvikle seg til periodonittt. Jo mer alvorlig periodontitten er, desto dypere blir tannkjøttslommene – og jo mer løse blir tennene.

Ved alvorlig periodontitt kan tannkjøttet trekke seg tilbake og gjøre tannens rot synlig. Noen pasienter opplever dessuten at tennene flytter seg, og at de får dårlig ånde.

Det er derfor viktig at du regelmessig får kontrollert tannkjøttslommenes dybde og får tatt røntgenbilder hos tannlegen.

Hvordan behandles periodontitt?

Formålet med behandling av periodontitt er å stanse sykdommen, slik at tennene ikke mister mer feste.

Når du får periodontittbehandling hos tannlegen, fjernes tannsten og bakterier i tannkjøttslommen og rotoverflaten. Hvis tannkjøttet er ømt, kan det være nødvendig med bedøvelse. Dessuten viser tannlegen deg hvordan tennene skal holdes rene, slik at sykdommen ikke utvikler seg ytterligere.

Hvis tannkjøttslommene er veldig dype, kan det være nødvendig å utføre en tannkjøttsoperasjon. En tannkjøttsoperasjon utføres alltid under lokalbedøvelse. Inngrepet er normalt veldig beskjedent og uten større ubehag etter behandlingen.

Ved vår klinikk har vi både dyktig spesialist i periodontitt (Sandra Tunbridge) og tannpleier (Rabeha Mahmood) som hjelper pasientene våre med både tannkjøttsbetennelse og periodontitt.